griet severeyns

GRIET SEVEREYNS

Opgegroeid op Kempense bodem als jongste dochter van twee in een gezin van zelfstandigen, werd het mij snel duidelijk dat ik met mensen wilde werken. Zorgen voor mensen, zonder oordeel in dialoog gaan om de persoon tot zijn volste recht laten komen, bleek een tweede natuur van me te zijn.

Doorheen mijn studies als sociaal cultureel werker bleek diversiteit een centraal thema. Kort na het afstuderen begeleidde ik vluchtelingen in het lokaal opvanginitiatief van een OCMW. Deze mensen hebben veel verloren en voelen zich vaak verloren. Net als velen zoeken ze een weg naar hun eigen ik. Een extra moeilijkheid waarmee ze worstelen is het leven in twee culturen.

Gedurende mijn loopbaan heb ik me verdiept in cultuursensitief werken. Via de opleiding contextuele therapie (Iván Nagy ) kreeg ik concrete handvatten om systemisch te werken. Iedereen maakt deel uit van een systeem (gezin, werk, school, vriendenkring,…). Wie je bent, wordt ook bepaald door deze systemen. Gedachten, gedragingen, gevoelens en verwachtingen ontstaan in wisselwerking met de omgeving. Voeling krijgen met je eigen familiegeschiedenis geeft rijkdom aan het leven dat je nu leidt. Zo kwam ik terecht bij het model ‘Beschermjassen’ (Kitlyn Tjin A Djie). Soms vind je niet meteen de weg en helpt het om terug te gaan naar wat vertrouwd en gekend is. Het geeft opnieuw kracht om verder te gaan en elke steen te leggen die je nodig hebt op je pad.  

Ik bekijk elk kind, elke jongere, gezin of individu met eigen karakteristieken, krachten  en gevoeligheden. Vanuit de meerzijdige partijdigheid hou ik rekening met alle leden van de context. Vaak denken we alleen te staan met onze problemen, maar blijkt dit niet altijd zo te zijn. Ik geloof dat de kracht om tot verandering te komen in ieder van ons zit.

Sinds mijn tienerjaren werd ik geprikkeld door andere culturen. Tijdens mijn studie sociaal cultureel werker maakte ik een rondreis in Zimbabwe. Dit was mijn eerste kennismaking met mijn blanke huid. Het deed me stilstaan bij hoe het voelt voor vluchtelingen of migranten hun grond te verlaten en opnieuw te starten in een nieuw land. Je zal altijd ‘anders’ zijn.

Cultuur –en diversiteitscompetent handelen is meer dan nodig in deze multiculturele samenleving. Toch lijkt het niet altijd even evident voor hulpverleners, leerkrachten, organisaties om op een cultuursensitieve manier om te gaan met deze doelgroep. Na tien jaar werken met vluchtelingen en migranten ben ik vaak geconfronteerd geweest met mijn heilige huisjes en wordt ik vaak met de voeten op de grond gehouden. Door op een niet-wetende manier met de ander in contact te treden, is elke ontmoeting zo verrijkend. Ondertussen adem ik diversiteit en wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren om dit ook te doen.

Door mijn zoektocht naar kennis over transculturele hulpverlening, kwam ik Beschermjassen tegen. Een model dat uitgaat van het belang om kwetsbare mensen te omhullen in datgene dat ze kennen. In Amsterdam volgde ik het train de trainer programma waardoor ik andere hulpverleners en personen kan begeleiden en vormen tot het beschermjassen. We gaan aan de slag met het genogram, staan stil bij faseovergangen, ik –en wij cultuur, je eigen heilige huisjes, in –en uitsluitingsmechanismen,… Door jezelf te beschermjassen, ervaar je ook hoe je samen met de ander hiermee kan werken.

In mijn job als hulpverlener in het vluchtelingenteam van CAW De Kempen ontwikkelde ik vanuit het beschermjassen-model ''Wortels voor de toekomst.' Dit is een vierdelige groepssessie voor vluchtelingen/migranten. Het is allesbehalve een les of een vorming. We vertrekken vanuit een verhaal en spiegelen dit naar de eigen ervaringen. De sessies worden gegeven door een hulpverlener in co-begeleiding met een ervaringsdrager. De sessies worden gegeven in de taal van de vluchteling. Door de positieve reacties op de sessies wil ik hulpverleners én co-begeleiders trainen om 'Wortels voor de toekomst' uit te dragen binnen andere organisaties of hulpverlenersrelaties.

Als contextueel therapeut richt ik mij naar volwassenen, kinderen en jongeren, gezinnen en vluchtelingen.



WIE ZIJN WIJ?

BIEKE
- Specialisatie

- Opleiding



GRIET
- Specialisatie

- Opleiding